More articles
Rivieren in de Minho

Rivieren in de Minho

Bos uit Barreiros, Rivierenland Minho

Mei 2020

Bom dia, todos.

Ik neem jullie mee op reis door de Costa Verde, de Minho in het bijzonder. Deze maal is het een natte boel, getuige het onderwerp. Barreiros ligt eigenlijk op een eiland, ingeklemd tussen twee rivieren: de Rio Homem in het noorden en Rio Cávado in het Zuiden. In de beide hier genoemde rivieren is scheepvaart niet mogelijk, anders dan in de verschillende stuwmeren. Allereerst de Rio Homem. Deze stroomt vanuit Gères in de richting van de Atlantische Oceaan, maar voegt zich na zo’n 37 kilometer bij de Rio Cávado.

Beide rivieren kennen stuwmeren. Voor de aanleg zijn dorpen opgeofferd, en een goede duik maakt het mogelijk die stukjes van sinistere dorpjes – of wat er nog van over is – te bezoeken. Anders heeft de stuwdam voor de bezoekers een recreatieve functie: suppen, vaartochtje, vogels spieden, hiken, kanoën, vissen. Ook zwemmen is mogelijk, maar dan moet je wel moed hebben: koud water van de bergen wordt voortdurend aangevoerd, soms via kleine of grotere watervallen. De vele rivierstranden langs de rivieren worden goed bezocht door de lokale bevolking en er zijn vele restaurant en bars, met fietsenstallingen en parkeervakken beschikbaar. Om in het water te geraken, zijn waterschoentjes wel prettig. Beide rivieren hebben historische oversteekplekken, want de rivier is niet erg diep. Bij Amares bestaat nog een waterpad, dat is gebruikt door de Romeinen  tijdens hun opmars naar Spanje. Je kunt het alleen niet meer herkennen, want er is een brug opgebouwd. Bovendien ligt het onder water.

Bij Esposènde mondt de Rio Cávado, na 135 kilometer van kronkelen vanaf Fonte da Pipa, uiteindelijk in de oceaan. Bij Esposènde kun je prachtige langs de rivier op de boulevard wandelen en er is ook een deel strand. Hier is ook het enige bevaarbare deel van de rivier: rondvaart maken?

Adeus! A te proxima ver.

 

Gerard

Deze blog is eerder verschenen op saudadesdeportugal.nl

 

Bed and Breakfast Villa Branca Barreiros is het gehele jaar geopend. Kijk op onze websites voor informatie. WWW.villabrancabarreiros.com, www.ellyandgerardbandb.eu, www.gerardandellybandb.com. Book direct!

 

Gerard schrijft een aantal malen per jaar een nieuwsbrief vanuit B&B Villa Branca Barreiros.com, waarvoor u zich kunt aanmelden via de website http://www.villabrancabarreiros.com.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Ada%C3%BAfe_(P1000312).JPG

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cavado_ponte_do_bico.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Foz_cavado.jpg

 

This is our own website with the best price. Click here for our accommodations or ask us your question. Or read on with , or go to the overview of all articles.

Published 03-02-2021 / Copyright © Villa Branca Barreiros Bed & Breakfast AL/98139