Wat is er te zien en te doen?

Portugezen vertellen dat in deze regio Portugal is geboren. U bent dus op historische gronden! Van de verschillende personen die door deze regio gingen, waren het de Romeinen die markeringen achterlieten, zoals de meerdere Romeinse bruggen. Er is zelfs een autoroute rond Romeinse souvenirs. Maar ver voor de Romeinen werden er door de bewoners al krijttekeningen in de rotsformaties gemaakt. Barreiros ligt op enkele kilometers van Braga. Het is een kleinere plaats in de gemeente Amares en grenst aan de rivier Cávado, één van de vele rivieren in deze regio. Er zijn langs de rivieren vele pleisterplaatsen voor een picknick en er kan goed gefietst worden.

Barreiros zelf is bewoond door een kleine bevolkingsgroep, nog geen 800 mensen. De faciliteiten zijn dan ook beperkt, maar dat wordt gecompenseerd door rust en natuur. Wij genieten van de vogels en de prachtige uitgestrekte wijngaarden. Natuurlijk is er een kerk, een kapel, een kroeg, enkele kleine restaurants waar de Portugezen eten, en een kleine supermarkt, een bakker. Voor al het andere, shopping, sportscomplexen, theater is Braga de eerst aangewezen stad, maar onderschat ook andere plaatsen in de omgeving niet. Daar is uiteraard port en wijn te koop, maar er is zo veel meer. Laat je verleiden om ook de historische elementen daar te bezoeken: er is veel Unesco-werelderfgoed in de regio. Wij adviseren naast Braga, ook zeker Guimerães, Amares, Ponte de Vila en Porto te bezoeken

Sportieve activiteiten, ieder in het eigen tempo, bieden legio mogelijkheden. Wandelen, fietsen, kanoën, golf, midgetgolf, paardrijden. De bergen, rivieren, sportaccommodaties staan tot je beschikking. Ga zelfstandig of onder begeleiding: Elly en Gerard kunnen je adviseren. Voor groepjes gasten kunnen de activiteiten ook worden georganiseerd! Wanneer het echter tijd is voor een strandbezoek, kun je op zo’n 25 minuten rijden naar Esposende, waar de Cavadorivier de Atlantische Oceaan ontmoet.

Vanuit Villa branca Barreiros worden – op verzoek en op initiatief van Elly en Gerard activiteiten georganiseerd, eventueel per fiets, zoals golf in de regio,  port- en wijnproeverijen, wijngaardbezoeken, kookcursussen, fotocursussen, schildercursussen, historische steden bezoeken onder begeleiding, en ieder leuk idee dat wordt aangedragen.

En dan is de Dourovallei op zichzelf nog niet genoemd. Het groene deel van Portugal, met eindeloze wijngaarden, de vele Quinta’s, de uitnodigende rivier, …. Je komt tijd te kort, dus komt vast terug naar Barreiros.